pondělí 19. ledna 2009

Bojové umění Xingyiquan

Forma tygra mistr Sunlutang

Xingyiquan (Hsing-I Chuan). Xinyiquan je vnitřní styl čínského Gongfu. Známější styly jsou Taijiquan a Baguazhang. Svým charakterem se jedná o „nejtvrdší“ styl z těchto vnitřních stylů. Převládají přímé pohyby s malými kruhovými momenty uvnitř této přímosti.
Všechny tři styly vycházejí z Taoistické filozofie a pocházejí s tradičních stylů cvičených po staletí v horách Wudang. Pro svou poměrnou jednoduchost je doporučován jako další styl těm, co už ovládají Taijiquan nebo Baguazhang. Xing znamená forma, Yi znamená vůle a Quan pěst či bojové umění. Xing označuje vnitřní dimenzi a Yi značí dimenzi vnější.

Podle legendy styl Xingyiquan vytvořil generál Yuefei, legendární osobnost období Dynastie Jižních Songů (1124 – 1279). Ze stylu Xingyiquan vznikl úpravou další vnitřní styl, Yiquan (Styl vůle) nebo také Dachengquan (Styl velké dosažení).

Základem stylu Xingyiquan jsou ruční formy pojmenované podle Wuxing (Pěti elementů / hybatelů) , známých z čínské medicíny či filozofie. Kov, Voda, Dřevo, Oheň a Země. Ty se cvičí zvlášť a posléze se spojují ve spojitou / řetězovou formu. Pokračuje se nácvikem sestav ve dvojici, umožňující pochopit a aplikovat jednotlivých pět prvků coby obranných a útočných technik.

Pro ruční formy je dále typické cvičení Shierxing (Dvanácti zvířecích sestav). Sestava Draka, Tygra, Opice, Koně, Hada, Fénixe (ptáka Tai), Kuřete, Vlaštovky, Krahujce, Aligátora, Orla, Medvěda.
Zbraňové formy se vyučují stejným způsobem. Začíná se pěti prvky a pokračuje ve spojování technik do spojité/řetězové formy. Hlavní zbraně používané ve stylu Xingyiquan jsou, Dao (šavle), Jian (meč), Gun (tyč) a Qiang (kopí).

Významní mistři stylu Xingyi Quan
Dai Longbang (1713-1802), Guo Yunshen (1820-1901), Liu Qilan (1819-1889), Li Cunyi (1847-1921), Sun Lutang (Sun Fuquan) (1860-1933), Shang Yuxiang (1864-1937), Chen Panling (1900-1967).
Xingyi Quan se stal populárním hlavně na začátku dvacátého století, díky největšímu mistru bojových umění té doby, Sun Lutangovi. Ten napsal knihu Xingyi Quan Xue vydanou v roce 1915, ve které i s fotografiemi popisuje techniky a formy Xingyi Quan.

Klasické texty Xingyi

Osm klíčových slov stylu Xingyi Quan: Odvážný, Prudký, Náhlý, Hrozivý, Rychlý, Brutální, První a Řízný.

Odkazy na YouTube

http://www.youtube.com/watch?v=2L-GSRipcgg&feature=related
http://www.youtube.com/watch?v=1FlKqlArxFY