pondělí 17. prosince 2012

VIDEO Principy Taijiquan

Principy Taijiquan, jsou texty sepsané žáky i učiteli Taijiquan, vysvětlující podstatné prvky fungování tohoto vnitřního stylu čínského Gongfu/Kung fu. Mnohdy pro jejich složitost a propast času jsou již málo pochopitelné. Věřím však, že jejich pochopení lze uskutečnit skrze cvičení samotné.
Jeden z principů jak použít sílu, (složenou sílu) můžete najít v prezentované ukázce. Není to samozřejmě celá pravda, jde jen o skutečně malý zlomek vědomostí. Ale stále při své výuce narážím na fakt, že mnozí stále nepochopily, že veškerý pohyb je uskutečňován ze spodního Dan Jian/Tanťien, (Pole elixíru) kinetického a pro východní filozofii i duchovního středu člověka.
 
I jiné styly pochopitelně těží s těchto poznatků (Taekwondo, Ving Tsun, Bagua Zhang, Systema, Xingyiquan, Karate atd.). Pohyb pasu, je neocenitelným pomocníkem v přenosu síly z těla do rukou.
Důležitost Daj Jian, si připomínáme na každém počátku i konci cvičení, při každém cvičení Qigong i sestavě Taijiquan. Přesto však ani to mnohdy nestačí. Pokud mohu parafrázovat, pro bojová umění je důležité "Hýbnout Pasem", né zadkem:).