pondělí 14. prosince 2009

Linie učitelů Taijiquan

Pro kvalitu studia Taijiquan, jako i jiného bojového umění, je důležitý zdroj. Pro vysvětlení uvádím strom linie učitelů, od kterých máme v současnosti možnost čerpat informace o cvičení Yang Taijiquan. Jména Mistrů uvádím ve tvarech, jenž jsou dohledatelná v literatuře či na internetu. Nejedná se o přepis jmen v Pinjin.

Mistr Francois Hainry, je hlavním trenérem Bretaňské Asociace Tai Ji Quan & Vnitřních nauk ve Francii. Studiu vnitřních stylů Čínského bojového umění se věnuje od roku 1980. V letech 1983 až 1989 studoval u Mistrů: Chu Gin Soon v Bostonu (USA) a Chu King Hung v Londýně (Anglie). Tito byli druhým a třetím hlavním hlavním žákem Mistra Yang Sau Chunga, nejstaršího syna zakladatele moderní výuky Taijiquan stylu Yang, Mistra Yang Cheng Fu.

Mistr Chu Fong Vincent, je druhým synem Mistra Chu Gin Soon. S cvičením Taijiquan začal jako dítě se svým otcem. V šestnácti letech se stal jeho asistentem. V současnosti vede cvičení v Gin Soon Tai Chi Chuan Federation v USA a semináře v Kanadě a Evropě. Jeho dalšími učiteli byli Ip Tai Tak (první hlavní žák Mistra Yang Sau Chunga) a profesor Fang Ning.
Chu Gin Soon
http://www.youtube.com/watch?v=WKtK-ifyasc
Ip Tai Tak
http://www.youtube.com/watch?v=J5V45-Ra4JI
Chu King Hung
http://www.youtube.com/watch?v=qIy9_VeUcpc
Fang Ning
http://www.youtube.com/watch?v=Bss0tixAn5M