sobota 11. února 2012

TEXT Taijiquan Qigong

Pro mnohé cvičence Taijiquan je samozřejmostí praktikovat cvičení Qigong, které je součástí rozcvičení před samotným cvičení formy Taijiquan. A to jak tradiční formy, tak i moderní, mnohdy zkrácené.
Cvičení Taijiquan je výjimečně praktickou sebeobranou využívající takové prvky jako kryty, údery, páky, porazy a hody, údery na orgány či údery do akupunkturních drah a bodů známé jako Dim Mak.
Je také propracovaným Qigong-cvičením na kultivaci a ovládání vnitřní energie Qi (Či).

Jak můžeme cvičit Taijiquan coby Qigong?
Je více způsobů a úrovní, jak cvičit obojí. První úroveň je cvičena s postavením nohou na šíři ramen. Jednoduše tak první forma sestavy známá pod jménem "Zvednout ruce" cvičená v plynulém tempu stále opakovaně je první úrovní Taijiquan Qigong.
Druhou úrovní je takzvaný houpavý Taijiquan Qigong. Zde je postavení nohou v postoji lukostřelce, kdy je rozdělení váhy mezi přední a zadní nohu - 70/30 %. V tomto provedení je nejčastěji cvičena sekvence pohybů nazvaná " Chytit vrabce (ptáka) za chvost". Jde o neustálé opakování čtyř přímých směrů známých z teorie Taijiquan. Peng, Lu, Ji, Ann.
Třetí úrovní je takzvaný chodecký Taijiquan Qigong. První verzí je cvičení stejného pohybů na obě strany. Zde můžu uvést například techniku "Peng" v chůzi nebo "Oprášení kolene", "Zlatý kohout stojí na jedné noze", "Mávat rukama jako oblaka", "Ustoupit a zahnat opici".
Další verzí chodeckého Taijiquan Qigong je cvičení nespojitých pohybů jako "Odrazit a udeřit" nebo sekvence náročné na orientaci v prostoru "Krásná dívka tká".

Konečnou úrovní je cvičení celé sestavy Taijiquan v pomalém rytmu. Zde však má smysl nazývat za plnohodnotné cvičení Taijiquan Qigong cvičení tradičních forem. A to rodinných stylů Yang, Hao, Wu, Wú nebo Sun. Jde o nezkrácené formy obsahující seřazené pohyby v harmonickém pořadí. Každý pohyb v sestavě ovlivňuje plynutí energie Qi v akupunkturních drahách cvičence. A právě tradiční (dlouhé) sestavy jsou zkomponovány tak, aby maximálně prospívaly našemu zdraví.
Pokud chcete zcela využít potenciál Taijiquan coby Qigong, zacvičte si tradiční sestavu třikrát za sebou. První cvičení prospěje tělu, druhé mysli a třetí duši.
Toto jsou vědomosti, jak byly předávány po staletí a prakticky odzkoušeny stovkami či tisíci cvičenců Taijiquan bez rozdílu stylů. Myslím, že cvičení Taijiquan je stále skutečně nedoceněno. Věřím však, že jeho význam pro udržení zdraví a rozvoj silného národa se bude zvyšovat. Jde o alternativní cestu, využitelnou právě v dobách krize, jak ekonomické, tak krize zdravotnictví i demografické.

Technika Peng v chůzi