úterý 10. listopadu 2009

Zhenwu Dadi 真武大帝


V taoistickém panteonu božstev je mnoho postav, každá zosobňuje jistý aspekt lidského bytí či cnost. S pohořím Wudang, centrem Taoistického náboženství a filozofie a místem zrodu vnitřních stylů jako Taijiquan, Baguazhang a Xingyiquan, se pojí hlavně božstvo Zhenwu. Je také zosobněním harmonie. Protipóly mu jsou Yangový aspekt bůh války a spravedlnosti Guan Yu a aspekt Yinový bohyně milosrdenství a ochrany Guanyin.

V Čínském jazyce jeho jméno zní Xuanwu či Zhenwu, což doslova znamená "Temný generál" nebo "Dokonalý vojevůdce". Je bohem Severního Lunárního Dómu a jako Temný Bůh severu patří mezi pět Božských strážců světových stran.
Podle Taoistických textů byl Zhenwu původně princem v Království Čirého Štěstí, ale nechtěl se stát následníkem trůnu. Místo toho přísahal zabít všechny démony světa a odešel na pohoří Taihe kultivovat Cestu Tao.

Poté co si osvojil Tao, byl pověřen Nefritovým císařem ochraňovat sever. Nefritový císař přejmenoval pohoří Taihe na pohoří Wudang což znamená "nikdo nemůže převzít tento post, s výjimkou Zhenwu"
Zhenwu obvykle bývá zobrazován jako muž s dlouhými splývavými vlasy v černém brnění a oblečení, šlapající na sochu želvy s hadem bosou nohou.