pátek 29. července 2011

Yang Taijiquan 8 (10) Forem


Tato forma Taijiquan není plnohodnotnou formou jak si mnozí myslí. Jde o nejkratší sestavu vytvořenou pro cvičence Taijiquan. (viz starší článek http://taijiquancentrum.blogspot.com/2010/01/zkracene-formy-taijiquan-stylu-yang.html ) Forma 8 Yang Taijiquan, délkou ani posloupností pohybů, bojovými aplikacemi uvnitř skrytými nebo jen pozitivním vlivem na zdraví, nemůže plně nahradit sestavu 124 forem Yang Taijiquan.
Její výhody jsou však nepopiratelné. Dovolí všem si zacvičit byť základní techniky i v menší místnosti, například jako ranní rozcvičku. Není tedy nutné vždy hledat místo ke cvičení například při nepřízni počasí. Mnozí cvičenci, většinou začátečníci neradi cvičí na veřejnosti, například v parku či hřišti. A k prvotnímu pochopení jednotlivých pohybů a principů Taijiquan i Qigong může tedy i doma prováděná forma výrazně napomoci.

Jako jednoduchá sestava je rychle naučitelná a odpadá další ze stresujících faktorů pro žáky i učitele při výuce forem Taijiquan. Otázku typu: "kolik pohybů nám zbývá do konce sestavy?" jste jistě někdy slyšeli. :)

Názvosloví jednotlivých pohybů Yang Taijiquan 8/10 forem:
  1. Začátek / Otevření
  2. Zvednout ruce
  3. Zahnat opici 2x
  4. Oprášit koleno 2x
  5. Rozdělit hřívu divokému koni 2x
  6. Pohybovat rukama jako oblaka 6x
  7. Zlatý kohout stojí na jedné noze 2x
  8. Zkřížit ruce a kop patou 2x
  9. Chytit vrabčí ocas 2x (Peng, Lu, Ji, Ann)
  10. Zdánlivé uzavření