pondělí 15. března 2010

Seminář Qigong/Chi Kung 17. a 18. dubna

Taoistická vnitřní alchymie

Ve dnech 17. a 18. dubna 2010 se uskuteční víkendový výukový seminář Qigong.
Qigong neboli Chi Kung je čínské cvičení, které bylo praktikováno po tisíce let pro své pozitivní působení na zdravotní stav. Existuje mnoho škol Qigongu cvičených výhradně jako zdravotní cvičení nebo jako úvod ke cvičení vnitřních bojových stylů Taijiquan, Baguazhang, Xingyiquan, Yiquan. Všechny však mají základy v poznatcích Čínské Tradiční Medicíny/TČM.

Pro ty, kteří chtějí opravdu do hloubky porozumět cvičení Qigong, je určen tento seminář. Setkají se zde nejen se základními cvičeními Qigong, ale i se základy Tradiční Čínské Medicíny:
Qi, Yang a Yin, základy Taoistické filozofie, energetické dráhy zvané též meridiány, disharmonie coby počátek onemocnění, příčiny nemocí, vliv emocí na kvalitu energie Qi a její tok v těle, výběr času a místa k cvičení Qigong z hlediska Feng Shui, atd.

Rozdělení Qigong na Nei Gong a Wai Gong, malý a velký nebeský okruh, lokalizace hlavních akupunkturních bodů, pole elixíru Dan Jian/Tan Tchien, San Jiao/Trojitý ohřívač a rozdělení vnitřních orgánů z pohledu fungování Qigong, kontraindikace cvičení, základní metody sebemasáží Tui Na , atd.

Lektor: Martin Šanda. Praxe cvičení Qigong / Chi Kung od roku 1997. Daoyin Yangsheng Gong pod vedením Mistra Francoise Hainry, Francie, 2003-2004. Akreditovaný cvičitel Tai Chi / Taijiquan, Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy ČR, 2005. Držitel třetího mistrovského stupně v Qigong, Taijiquan a Baguazhang, L´Association Bretonne de Tai Chi Chuan - ABTCC, Rennes, Francie, 2009-2012.

Výuka bude rozdělena na teoretickou a praktickou část. Cvičení je vhodné pro všechny věkové kategorie, pro začátečníky i pokročilé. Budete potřebovat sportovní oblečení a obuv (vhodné pro cvičení v tělocvičně i v přírodě), psací potřeby. Začátek v sobotu v 9:00 hod. v sídle společnosti MINALT s.r.o. Ostrava-Svinov, Sabinova 713/2, 721 00.

Přihlásit se můžete osobně na některém z tréninků Taijiquan a Qigong.

neděle 14. března 2010

Jarní seminář v Pardubicích březen 2010

Taneční centrum Lípa

Qigong

Rob a Old Yang Taijiquan Form

Lucka kontroluje nikoliv kopyta

Francois Hainry

Pardubice

Skupinová fotografie

Letošní jarní víkendový seminář s Mistrem Francoisem Hainrym se konal v Pardubickém tanečním centru Lípa 6. a 7. března. Přes padesát účastníků semináře mělo možnost osvojit si základní techniky Taijiquan a cvičení Qigong.

Ale hlavní náplní byla letos forma známá jako Old Yang Taijiquan Form. Což je podle legend forma, kterou vytvořil zakladatel stylu Yang Taijiquan Yang Luchan. Spojil v ní Taijiquan rodiny Chen s principy a technikami vnitřních Wudangských stylů.
Forma je velmi složitá a obsahuje rychlé údery a kopy. Cvičení rozvíjí plně bojovou složku umění Taijiquan jako jsou údery na citlivé body známé coby Dim Mak nebo výbušné generování síly Fa Jing.

Večer bylo pořádáno posezení v příjemné čínské restauraci U Bílého Koníčka s výbornou kuchyní. Komu to bylo málo, mohl večer završit ve vinárně Petite France taktéž na Perštýnském náměstí.
N
utno říci, že Mistr Francois Hainry jen potvrzuje že ve vnitřních stylech se lze zdokonalovat stále a pochopení stylu nemá žádné omezení. Pokračovat ve výuce Old Yang Taijiquan Form se bude na letním semináři v Ludvíkově. Plánovány jsou i loni cvičené formy Dan Jian/Rumělkový meč Wudangského stylu Taiyi a další formy, Tui Shou a Qigong.
Musím poděkovat za organizaci a příjemnou atmosféru Pardubické škole a jejímu vedoucímu Honzovi Pletánkovi.
Videa s Old Yang Taijiquan Form, Erle Montaigue: