pátek 19. února 2010

Osm kusů brokátu / Baduanjin

Staří i mladí -

- cvičí Baduanjin.

Osm kusů brokátu je asi nejznámější cvičení vnitřní energie Qi/Qigong. Podle legendy vytvořil dvanáct kusů brokátu slavný čínský generál Yue Fei žijící ve dvanáctém století. Je také považován za stvořitele vnitřního stylu Xing Yi Quan. Cvičení bylo během staletí zkráceno a měněno, takže dnes jsou známy desítky variant osmi kusů brokátů cvičených po celém světě.

Námi cvičená verze vychází z pozic Zhan Zhuang Qigong. Tento systém doplňuje a rozšiřuje schopnost osvojení si základních forem Taijiquan stylu Yang a je základním tréninkovým prostředkem jiného vnitřního stylu, Yi Quan.
  1. Podepřít nebe. Otevření všech orgánů, regulace tří ohřívačů.
  2. Střílet z luku. Harmonizace Srdce, Shen a Yi.
  3. Oddělit nebe a zemi. Harmonizace Sleziny a Žaludku.
  4. Otáčet se za měsícem. Regulace Jater a Žlučníku.
  5. Uklánět se s paží přes hlavu. Uklidnění Srdce, Trojitého ohřívače a Žlučníku.
  6. Dřepy a pohyb pažemi. Tonizace Plic a Ledvin.
  7. Údery pěstmi. Regulace Jater a tonizace Sleziny.
  8. Masáž beder s dupnutím. Tonizace Ledvin, otevření Mingmenu
Cvičení provádějte po osmi opakováních s uvolněným tělem a klidnou myslí.

pátek 5. února 2010

Deset pravidel pro cvičení Taijiquan

Yang Chengfu

Deset pravidel pro cvičení Taijiquan, zformuloval Mistr stylu Yang, Yang Chengfu. Jsou důležitými vodítky pro začátečníky i pokročilé. Tato pravidla mají kořeny v čínském tradičním kulturním pohledu na proudění energie Qi v lidském těle a jejímu dopadu na kvalitu lidského života. A to jak na udržení zdraví, tak na duchovní rozvoj osobnosti cvičence.

Pro samotnou praxi je vhodné, při cvičení sestavy postupně pamatovat na jednotlivá pravidla a budovat si správné návyky. Tyto se pak přenesou i na cvičení sestav se zbraní, cvičení ve dvojici či Tui Shou.

1. Hlava má být držena jakoby zavěšená za vrcholek, pak energie Qi a duch Shen vystoupí vzhůru.
2. Spustit hruď a vyklenout vyklenout záda. To dovolí Qi klesnout po Ren Mai do Danjian a vystoupat Du Mai k vrcholku hlavy.
3. Uvolni pas, který je centrem vaší síly a místem kde leží Danjian. To dovolí zakořenit a posílit spodní část těla.
4. Rozlišuj prázdné a plné. Plná je noha na které spočívá váha vašeho těla i ruka narážející na tlak nebo odpor. Opakem je prázdná.
5. Uvolni ramena a spusť lokty dolů, pokud má tvá Qi klesat. Ramena jsou slabinou začátečníků, pokud bolest přetrvává nejsou dostatečně uvolněná a Qi Plic stagnuje a neproudí dále.
6. Nepoužívej hrubou sílu, ale vůli Yi. V uvolněném těle plyne Qi svobodně a následuje vaši vůli. Po letech cvičení formy, získáte schopnost řídit svou Qi vůlí. Qi vytváří formu síly pocházející z proudění Qi v drahách a né z napínání svalů jako v Shaolinských stylech. Proto lze cvičit Taijiquan až do smrti a není hranice kam lze dojít v ovládnutí stylu.
7. Horní i spodní části těla se pohybují spolu. Boky i ramena, lokty i kolena, chodidla i zápěstí. Vše se vzájemně snoubí. Nebe i Země jsou v harmonii. Ani vlas se nepohne bez toho, aby o tom nevědělo celé tělo.
8. Duch i tělo si navzájem odpovídají. Duch Shen vládne tělu a tělo odpovídá vůli Yi Ducha. Provádíme-li fyzickou formu, není to jen tělesná forma, je to výtvor naší vůle. S otevíráním rukou otevíráme i mysl. Se zavřením rukou se mysl noří dovnitř.
9. Pohyb je nepřerušovaný. Pohyb přerůstá v další pohyb, pohyby na sebe navazují bez přetržení. Jsou jako když navíjíme hedvábnou niť. Yang vzniká z Yin a Yin se mění v Yang bez konce.
10. V pohybu usiluj o klid. Zklidni své Srdce jak se o to snaží jiní v meditaci v sedě. Tvé Srdce je pánem emocí a jeho klid pocítí i všechny ostatní orgány. Tím posílíš Ducha Shen i své fyzické tělo.